Dramele deținuților politic nu pot fi rezumate la supliciul la care aceștia erau supuși. Dincolo de arestare, adesea arbitrară și inopinată, efectuată în toiul nopții și urmată de percheziții minuțioase care puneau presiune nu doar asupra persoanei în cauză, ci și asupra familiei acestuia, urmau ancheta, procesul, condamnarea și detenția. 

Anchetele erau însoțite frecvent de violențe verbale și fizice, umilințe, șantaje și amenințări. Procesele erau adesea simple farse judiciare, în cadrul cărora inculpatul nu avea dreptul real de a se apăra. Perioada detenției propriu-zise era, la rândul ei, un abuz în formă continuă, marcat de bătăi, umilințe, lipsa hranei și a tratamentului medical adecvat, dar și de restricții de comunicare cu familia. Detenția politică era o formă de marginalizare ale cărei efecte se răsfrângeau invariabil și asupra grupului familial. 

Soțiile/soții riscau să fie arestați la rândul lor. Asupra acestora se făceau presiuni și erau supuși amenințărilor și șantajelor. Adesea, partenerilor de viață li se cerea să divorțeze de inculpat. În cazul refuzului, aceștia riscau să își piardă locul de muncă sau locuința. Și copiii deținuților politic erau supuși unei marginalizări sociale: li se refuza dreptul de a face parte din organizațiile de tineret sau dreptul la studii. Exista și un important impact psihologic asupra acestora, generat de situația devenirii lor în familii monoparentale și marginalizate, marcată astfel de privațiuni și neajunsuri materiale. 

Eliberarea din închisoare a unui deținut politic nu reprezenta decât dobândirea unei libertăți limitate. În primul rând, pentru că în unele cazuri eliberarea era urmată de impunerea unui domiciliu obligatoriu, în localități izolate, pentru câțiva ani. Reintegrarea profesională era adesea dificilă, iar mulți dintre deținuți erau nevoiți să activeze în domenii marginale, prost remunerate și sub calificarea lor. Finalizarea studiilor pentru deținuții politici reprezenta, de asemenea, o problemă curentă, acestora fiindu-le refuzate sistematic cererile de înscriere sau reînscriere. Peste toate acestea, survenea de obicei și excluziunea socială și chiar familială. Această atitudine a societății față de deținuții politic și familiile lor era cauzată de o teamă generalizată specifică regimurilor totalitare. Rudele, prietenii, apropiații foștilor deținuți căutau să minimizeze contactele sociale cu aceștia, din dorința de a nu intra în atenția poliției politice. 
Autor: Dan Mihai Țălnaru
Bordei al deportaților din Bărăgan, ICCMER
Bordei al deportaților din Bărăgan, ICCMER
Cozi la alimente, IICCMERSupraveghere, filaj, ACNSAS
Cozi la alimente, IICCMERSupraveghere, filaj, ACNSAS
Supraveghere, filaj, ACNSAS
Supraveghere, filaj, ACNSAS

Alte studii:

Back to Top